zatamnjivanje stakala na vozilima Broutality 1

Zaštitite sebe i svoj četvorotočkaš – Zatamnjivanje stakala na vozilima pomoću najkvalitetnijih folija

Leto nam se lagano bliži, a sa njim nam dolaze visoke temperature, kao i povećana količina UV zračenja. Stručnjaci svake godine, pred početak letnje sezone, upozoravaju na štetnost ovog zračenja. Zato se treba na vreme sačuvati i preduzeti odgovarajuće mere. Kako biste uspeli pravovremeno da zaštitite sebe, ali i svoje vozilo od ovih, kao i drugih pojava, treba uraditi zatamnjivanje stakala na vozilima.  

Zatamnjivanje stakala svakako ima višestruke prednosti i ova procedura je veoma popularna i zastupljena, kako u svetu, tako i kod nas. Bitno je reći da zatamnjivanje stakala znači ugradnju odgovarajućih folija od polietilentereftalata (PET). Drugim rečima, to je folija od prozirne termoplastične smole. Zato, kada se vrši zatamnjenje stakala na bilo kom vozilu, uvek treba koristiti samo folije od vrhunskog kvaliteta. Da bi bili ispunjeni zakonski propisi, ali i želje i potrebe vlasnika vozila, folije kojima se zatamnjuju stakla imaju različitu funkciju i karakteristike. 

Zatamnjivanje stakala na vozilima prvenstveno ima zaštitnu funkciju

Mnogi vlasnici vozila se sa razlogom odlučuju da zatamne stakla na svom “ljubimcu”. Prvenstveno, to je zaštita od, kako smo već naveli, ultraljubičastog (UV) zračenja. Kada su vozači u pitanju, medicinska istraživanja su pokazala da se oni neretko javljaju kao pacijenti kod dermatologa. Razlog za to su fleke, pege, opekotine i druge štetne posledice od zračenja na levoj strani lica ili tela. Ovo naročito važi za vozače koji duže vremena provode u vozilu. Zato, zatamnjivanje stakala treba izvršiti folijama koje 99 odsto štite od UV zračenja. 

zatamnjivanje stakala na vozilima Broutality 2

Na ovaj način, ne samo što ćete biti zaštićeni, već će i vaša vožnja biti znatno prijatnija. Pored ovoga, zatamnjivanjem stakala štitite svoje vozilo i od drugih spoljašnjih štetnih uticaja. Naime, ukoliko dođe do sudara, udesa ili udara kamenčića, neće doći do potpunog razbijanja stakala. To je zato što su folije, kojima se vrši zatamnjivanje, dizajnirane da ceo prozor “drže” u jednom komadu. Takođe, zatamnjivanje stakala ima i bezbednosnu namenu. Na ovaj način “odbijate” sve moguće lopove od svog vozila jer, zbog zatamnjenja stakala, oni ne mogu da vide šta imate u njemu.

Koliki treba da bude stepen zatamnjivanja stakala? 

Jedno od najčešćih pitanja prilikom zatamnjivanja stakala na vozilu jeste – koliko treba da iznosi stepen zatamnjivanja? Odnosno, koja su pravila zatamnjivanja stakala? S jedne strane, ovde treba voditi računa o regulativama, a s druge strane o potrebama samog vozača. Pre svega, treba reći da je potpuno (100 odsto) zatamnjivanje stakala na vozilima strogo zabranjeno. I ne samo kod nas, već u bilo kojoj evropskoj državi. Razlog za to je što u velikoj meri smanjuju vidljivost na putu, zbog čega može doći do teških saobraćajnih nesreća.

Međutim, delimično (ili blago) zatamnjivanje stakala je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Veliki broj vozača odlučuje da ugradi folije tako da stepen zatamnjenja stakala na zadnjem delu vozila iznosi od 60 do 80 odsto. Na ovaj način postiže se idealan efekat. Naime, tokom leta folije, kojima su zatamnjena stakla, snižavaju temperaturu u vozilu i štite od UV zračenja. Dok za vreme zimskog perioda omogućuju maksimanu vidljivost, sigurnu i prijatnu vožnju. Kada je u pitanju prednji deo vozila, koji je i vidokrugu vozača i suvozača, preporučljiv stepen zatamnjenja iznosi oko 30 odsto. 

Zatamnjivanje stakala na vozilima – Šta nam govore propisi u Srbiji? 

Uvek, pre nego što se odlučite da zatamnite stakla na svom voljenom četvorotočkašu, treba konsultovati i “slovo” zakona. Da ne bi došlo do određenih pravnih posledica, svaki vozač bi trebalo da bude upoznat sa normama iz Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Zato uvek treba imati u vidu sledeća pravila.

  • Prvo i osnovno, vetrobran ne smete nikako naknadno zatamnjivati;
  • Kada su u pitanju bočna okna, koja su u ravni vozača, ona smeju naknadno da se zatamnjuju tako da ukupna vrednost zatamnjenja ne prelazi 30 odsto;
  • Što se tiče ostalih stakala na vozilu, ona mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla. U ovom slučaju, na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna vozačka ogledala.

zatamnjivanje stakala na vozilima Broutality 3

Važno je reći da srpski propisi naknadno zatamnjivanje stakala smatraju prepravkom vozila, zbog čega je potrebno ispitivanje i izdavanje odgovarajućeg uverenja. S druge strane, procedura ispitivanja stakala, na koja treba staviti folije za zatamnjivanje, vrši se isključivo u Centru za motorna vozila AMSS. 

Zatamnjivanje stakala vam pruža maksimalnu privatnost 

Međutim, ovo nije kraj svim prednostima zatamnjivanja stakala na četvorotočkašima. Pored svega navedenog, zatamnjivanje stakala na vozilima štiti i unutrašnjost samog vozila od bledenja enterijera. Takođe, procesom zatamnjivanja stakala obezbeđujete sebi maksimalnu privatnost unutar vozila, čime ćete držati sebe daleko od “očiju radoznalih”. I ono što je još važnije, ukoliko adekvatnim folijama zatamnite vozilo, postići ćete i značajan estetski efekat. Odnosno, vaše vozilo će u trenu postati atraktivnije i lepše spolja, čime nikoga nećete ostaviti ravnodušnim.  

Dakle, vidimo da zatamnjivanje stakala pomoću najkvalitetnijih folija igra veliku ulogu u očuvanju vozila. Ukoliko želite da odaberete pravi tim za postavljanje folija i zatamnjivanje stakala, onda je Broutality Team pravo rešenje za vas. Naši iskusni profesionalci koriste samo folije koje imaju tzv. atest, što dalje znači da unapred ispunjavaju sve propisane zakonske uslove. Naša folija Brenda Sun Control ima originalni žig, što znači da su folije u skladu sa evropskim standardima i zakonima. Bitno je reći da folije u našoj ponudi 99 odsto pružaju zaštitu od UV zračenja, a u te svrhe imamo i najkvalitetniju providnu foliju. Zatamnjivanje stakala na svim vrstama vozila radimo po najpovoljnijim cenama. 

Imamo višegodišnje iskustvo u zatamnjivanju automobila, ali i u zatamnjivanju stakala na poslovnim i privatnim objektima. Pored toga, bavimo se i zatamnjivanjem farova i stop svetala. Na sve ovo, nudimo vam neverovatnu garanciju od dve do deset godina. Posetite nas i uverite se u stručnost, profesionalizam i vrhunski kvalitet naše usluge. 

6 thoughts on “Zaštitite sebe i svoj četvorotočkaš – Zatamnjivanje stakala na vozilima pomoću najkvalitetnijih folija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *