Poliranje automobila

Poliranje automobila

Poliranje automobila je važan korak u održavanju četvorotočkaša. U pitanju je proces kojim se pomoću specijalnog postupka i hemijskog sredstva stvara glatka i sjajna površina na vozilu.

Auto je svakog dana izložen spoljašnjim uticajima. Prašina, blato, kiša, pa i smola sa drveta i izmet ptica ostavljaju traga na boji karoserije. Mnogi vlasnici vozila smatraju da se ove nečistoće mogu otkloniti običnim pranjem. Svakako, pranje vozila je važno, jer čisti površinsku prljavištinu. Međutim, nije dovoljno. Pranjem ostaju vidljivi svi tragovi sitnih oštećenja koji nastaju tokom vožnje, posebno na haubi.

Da biste sa automobila otklonili i najupornije tragove nečistoće, a ujedno sačuvali prirodni sjaj neophodno je poliranje jednom godišnje.

Poliranje vozila ima dugu istoriju

Verovali ili ne, poliranje automobila razvijeno je na osnovu zaštite konjske zaprege. Naime, početkom 19. veka u Nemačkoj putevi su bili zemljani, te je prašina stalno lebdela u vazduhu. Da bi zaštitili boju zaprežnih kola poljoprivrednici su koristili životinjsku mast.  

Poliranje automobila

Sa serijskom proizvodnjom automobila, ova ideja zaštite boje preneta je na četvorotočkaše. Tako je Amerikanac Frank Meguiar Jr. 1901. godine započeo posao premazivanja spoljašnjih delova automobila. Za to je koristio lak za nameštaj koji je napravio u svojoj laboratoriji za poliranje nameštaja.

Devet godina kasnije George Simons je razvio posebno sredstvo za završnu obradu automobila na bazi karnauba voska, tj. prirodnog biljnog voska koji se dobija iz listova palminog drveta.

Značajan pomak u procesu poliranja dogodio se 20-ih godina zahvaljujući kompaniji 3M koja je izumela prvi vodootporni brusni papir. Ovaj američki brend danas je poznat po proizvodnji vrhunskih folija za presvlačenje auta različitih boja i vrsta, kao i zaštitnih i sigurnosnih auto folija i folija za prozore. Ipak, ne treba zanemariti ni njegov uticaj u unapređivanju poliranja.

U narednim decenijama nastavljen je razvoj pasti za poliranje, čime je ne samo olakšano obavljanje posla, već su obezbeđeni i maksimalni rezultati.

Zašto je neophodno poliranje automobila?

Poliranje je mnogo više od čišćenja automobila. Njime se otklanja tanki, gornji sloj boje i otkriva svež, novi koji je savršeno gladak i sjajan. Na taj način se eliminišu svi defekti u boji i sitne ogrebotine nastale tokom godina vožnja. Kao rezultat auto dobija besprekornu boju koju je imao na dan izlaska iz fabrike.

Promena boje i oksidacija su tipične posledice dugog izlaganja automobila direktnim sunčevim zracima. Srećom, mogu se otkloniti poliranjem tako da ne morate brinuti o ružnim flekama na karoseriji.

Poliranje automobila ima i zaštitnu ulogu. Sloj koji se ovim procesom nanosi daje tanak zaštitni sloj farbi vašeg automobila tako da onemogućava zadržavanje lepljivim česticama, poput smole i masnoće, koje je nemoguće skinuti običnim pranjem. Takođe, pruža zaštitu od sunčevih zraka i vlage.

Poliranje čuva vrednost automobila

Vremenom, boja na automobilu bledi. Upravo je ona najbolji pokazatelj starosti vozila, kao i njegovog održavanja. S obzirom da ovaj nedostatak smanjuje tržišnu vrednost kada odlučite da prodate auto, to je još jedan razlog da vršite redovno poliranje.

Poliranje automobila

Vratite stari sjaj svom četvorotočkašu, zakažite poliranje automobila u Broutality team-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *