Zatamnjivanje farova na vozilu

Zatamnjivanje farova na vozilu je proces modifikacije pomoću različitih folija koje se nanose preko farova novog ili korišćenog vozila kako bi se smanjio procenat prenete svetlosti i pružila zaštita od UV zračenja, sitnog kamenja i ogrebotina.

Zatamnjivanje farova na vozilu je proces modifikacije pomoću različitih folija koje se nanose preko farova novog ili korišćenog vozila kako bi se smanjio procenat prenete svetlosti. Ona pruža zaštitu od UV zračenja, sitnog kamenja i ogrebotina.

Zatamnjivanje farova na vozilu potiče još iz Drugog svetskog rata

Tokom Drugog svetskog rata, civilne i vojne vlasti su raznim materijalima uvijale farove, čime se smanjivala vidljivost tih vozila te su bili teže mete za otkrivanje neprijateljskim vazdušnim izviđačima i bombarderima. U gradovima i priobalnim područjima primenjivana su potpuna isključenja farova i smeđe maske kao zaštita.

Jedan od prvih civilnih primera zaštite farova je proizveden u Novom Južnom Velsu, u Australiji. Zatamnjivanje farova evoluiralo je tokom godina. Osim korištenja maske za prednja svetla, automobilska industrija je uvidela značaj folija kao zaštitinog elementa. Njena upotreba počela prvo kod trkačkih automobila.

Tri načina za zatamnjivanje farova na vozilu

Danas zatamnjivanje farova na vozilu može se uraditi pomoću folije, spreja i maske.

 

Najbolji i najbezbedniji način jesu folije za farove. Postoji više vrsta, a najpopularnije su sjajne, mat, peskirne i kemeleon folije. Dostupne su u različitim debljinama, bojama i stepenima propustljivosti. Svetlije verzije imaju stepen propustiljivosti do 95 odsto i najčešće se koriste za farove. Tamnije sa propusnom moći oko 80 odsto koriste se za stop svetla.

Za razliku od sprejeve za zatamnjivanje farova na vozilu, folije pružaju ravnomernu boju i pokrivenost, pa je to jedan od razloga njihove veće upotrebe.

Prednost folije u odnosu na maske ogleda se u njihovom fiksiranju. Naime, maske za prednja svetla obično su napravljene od polimera visoke gustoće. One se  po potrebi se stavljaju ili skidaju, dok jednom nameštena folija ostaje na vozilu sve dok njegov vlasnik ne odluči da je skine ili zameni novom. Na taj način ne gubite vreme za postavljanje i uvek ste sigurni da su vaši farovi zaštićeni od nepogoda na putu.

Proces postavljanja folija je brz

 

Zatamnjivanje farova na vozilu pomoću folije je sličnog postupka kao kod folija za čitav auto. Samolepljivi materijal se zagreva i oblikuje toplim vazduhom. Čitav postupak traje oko 15 minuta po faru, a nakon toga dobijate garanciju na folije, tj. na njihv stepen zaštite.

Ako je reč o starijem vozilu i farovi su oštećeni, da bi lepljenje bilo uspešno i da bi se dobila glatka površina za nanošenje folije potrebno prvo ispolirati farove.

Ukoliko posle određenog vremena ipak poželite da skinete foliju sa farova, taj postupak je jednostavan i pri tome se ne oštećuju farovi.

Zatamnjeni farovi na vozilu se lako održavaju

Zatamnjeni farovi ne zahtevaju poseban tretman. Dovoljno je automobil redovno prati, kako se razne nečistoće ne bi uhvatile za foliju. Čime ujedno produžavate i njen vek trajanja.

Broutality team ima dugogodišnje iskustvo u lepljenja folija i zatamnjivanju farova na vozilu.

Dodjite i uverite se u našu profesionalnost i kvalitet usluge.

3 thoughts on “Zatamnjivanje farova na vozilu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *