Presvlačenje auto folijom zakon 3 - Broutality

Presvlačenje auto folijom zakon

Presvlačenje auto folijom zakon određuje u našoj zemlji.

Savremeno doba karakteriše brz životni tempo, pa imati sopstveni auto odavno nije stvar prestiža, već najvažnija stvar koja vam olakšava obavljanje svakodnevnih zadataka. Međutim, da biste mogli u svakom trenutku da računate na pomoć četvorotočkaša, neophodno je da ga pravilno održavate.

Osim redovnih godišnjih servisa, zamene letnjih i zimskih guma, poliranja i niza drugih provera i ulaganja, važno je da sačuvate i spoljašnji izgled svog ljubimca. S obzirom da je prilikom vožnje, pa i na parkinzima, gotovo nemoguće izbeći pojavu ogrebotina i sitnih oštećenja, presvlačenje vozila je pravo rešenje za ovaj problem.

Auto folije omogućavaju potpuno oblepljivanje, presvlačenje pojedinih delova vozila, kao i zatamnjivanje stakala i farova.

Presvlačenje auto folijom zakon 1 - Broutality

Sve što treba da znate kada je u pitanju presvlačenje auto folijom – zakon otkriva vam u ovom blogu Broutality team.

Presvlačenje auto folijom, zakon se odnosi na određene delove automobila

Presvlačenje auto folijom, zakon uređuje, zapravo, deo vezan za lepljenje na staklima automobila. To znači da svako “naknadno zatamnjivanje na njima predstavlja prepravku vozila kojom se menjaju deklarisane karakteristike”, te se mora utvrditi da li ono ispunjava propisane uslove kako bi vozilo moglo nesmetano da učestvuje u saobraćaju.

Prema članu 72. Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila o saobraćaju na putevima prednji vetrobran, tj. šoferšajbnu nikako ne smete zatamnjivati. Dok sva ostala stakla možete. Prednja bočna stakla u ravni vozača mogu biti oblepljena folijom tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30 odsto. Za zadnja bočna i zadnji vetrobran ne postoje ograničenja, pa mogu da budu čak 100 odsto zatamnjena. Ipak, stepen refleksije stakala ne sme da prelazi 15 odsto, jer može da zaslepi ostale učesnike u saobraćaju.

Presvlačenje auto folijom, zakon nalaže potvrdu o tehničkoj ispravnosti.

Za presvlačenje auto folijom, zakon u našoj zemlji naglašava da vlasnici ovih automobila moraju da poseduju Uverenje o ispitivanju vozila. Njega izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Presvlačenje auto folijom zakon 2 - Broutality

Ukoliko nemaju navedeni dokument vozilo se smatra tehnički neispravnim, te sledi predviđena novčana kazna. Za fizička lica ona iznosi 6.000 do 20.000 dinara. Za preduzetnike kreće se od 50.000 do 200.000 dinara. Kada je vlasnik pravno lice firma mora da plati kaznu u iznosu od 100.000 do 800.000 dinara, a njeno odgovorno lice od 6.000 do 50.000 dinara.

Kako nabaviti Uverenje o ispitivanju vozila?

Prvi korak za vađenje neophodnog Atesta jeste potvrda proizvođača, odnosno predstavnika proizvođača da se može izvršiti zatamnjivanje prozora na automobilu.

Zatim vlasnik vozila mora da popuni zahtev za izdavanje Uverenja. Uz njega prilaže i odgovarajuću dokumentaciju o vozilu, kao što su saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija… Takođe, potrebna je dokumentacija o ugrađenoj foliji, koju su ovlašćeni servisi obavezni da da dostave. Na osnovu nje se između folije i stakla postavljaju nalepnice koje su zavedene u AMSS i ABS. Na taj način je dokazana tehnička ispravnost folije.

Nakon odobrene promene na vozilu, sledi tehnički pregled.

Ako želite da uživate u vožnji, bez obzira na vremenske prilike, kontaktirajte Broutality team. Dugogodišnje iskustvo naših stručnjaka i najkvalitetnije auto folije garantuju najbolje uslove vašem ljubimcu.

4 thoughts on “Presvlačenje auto folijom zakon

  1. pozdrav
    zanima me brendiranje kombija i kakav je zakon u vezi sa nalepnivcama koje bi isle preko zadnjeg i bocnog stakla na tovarnom prostoru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *