Zatamnjivanje stakala folijama

Zatamnjivanje stakala folijama

Zatamnjivanje stakala folijama predstavlja proces postavljanja prozorskih folija sa unutrašnje ili spoljašnje strane prozora, vrata i drugih staklenih površina.

U pitanju je vrsta poliestarskog filma koji je izrađen od više slojeva obloženih lepkom. Tako da je omogućeno lako prianjanje i uz veoma zakrivljene delove. S obzirom da se izrađuju u više slojeva, folije za stakla dolaze u različitim debljinama – od 100, 175, 200, 300 i 375 mikrona. Samim tim pružaju i različit nivo zaštite.

U početku mogli smo da ih vidimo isključivo na poslovnim vozilima, da bi vremenom počele da se koriste za zatamnjivanje stakala na putničkim automobilima. Dok poslednje decenije sve više nalaze primenu i van auto industrije, pa je zatamnjivanje stakala na poslovnim i privatnim objektima široko rasprostranjeno.

Zablude vezane za zatamnjivanje stakala folijama

Jedna od najčešćih zabluda kada je u pitanju zatamnjivanje stakala folijama jeste da one nakon izvesnog vremena promene boju. Imajte u vidu da je reč o visokokvalitetnim filmovima za prozore koji su zaštićeni ultraljubičastim inhibitorima. Na taj način je obezbeđena održivost boje, tj. stepena zatamnjenja, baš kao što presvlačenje automobila spolja osigurava višegodišnju postojanost, tako i folije za stakla pružaju desetogodišnju garanciju nepromenjenih karakteristika.

Folije za auto stakla Beograd

Još jedan mit vezan za prozorske folije jeste da reflektujuće vrste otežavaju gledanje noću. Zapravo, one su dizajnirane tako da danju pružaju zaštitu od sunčevih zraka, čineći prostor hladnijim, dok noću daju jasnije posmatranje osobama koje se nalaze unutra.

Pojedini ljudi smatraju da zatamnjivanje stakala folijama može da izazove otkazivanje šarki na prozoru. Što je sasvim pogrešno mišljenje. Ugradnja filma povećava pritisak samo za 0.55 psi, dok se okviri prozora proizvode da izdrže najmanje 3,30 psi, tj. 6 puta veći potencijalni pritisak, pa ne postoji rizk da će ni na koji način dodatno optereti šarke i dovesti do njihovog pucanja.

Koliko traju folije na staklima?

Folije za stakla nisu privremeno rešenje na objektima. Zahvaljujući abrazivnoj tehnologiju premazivanja i lepljenja, kao i visokim performansama materijala one mogu da traju više godina.

Ipak, efektivni vek folije za prozore zavisi, pre svega, od vrste. Zatim, vrste stakla, konstrukcije prozora, kao i od toga u kom delu se zgrada nalazi. Takođe, veliku ulogu ima profesionalni tim, odnosno iskustvo montera i poznavanje rada u različitim uslovima. Bez obzira što proizvođači garantiraju da da sve kvalitetne folije za prozore traju najmanje 10, pa i 15 godina, postoje potvrđeni slučajevi komercijalne upotrebe i preko 25 godina.

Da li zatamnjivanje stakala folijama može da zaštiti prozor od loma?

Staklo se lomi kada je pod stresom. Postoji pet vrsta stresa koji mogu to prouzrokovati. Termički stres nastaje pri apsorpciji sunčevog zračenja. Vučni stres se razvija od težine samog stakla. Mehaničko naprezanja izaziva vetar, dok predmeti, poput lopte, grada, grane i sl, dovode do udarnog stresa. Lom usled uvijanja je stvorilo naprezanje zbog “sleganja” okvira prozora.

Presvlačenje auto folijom zakon 1 - Broutality

Folije za stakla 100 odsto mogu da utiču jedino na toplotni stres. Međutim, one u izvesnoj meri štite i od lomljenja izazvanih na druge načine. Naime, prilikom pucanja “drže” staklo sprečavajući prskanje na sitne, oštre delove koji mogu da dovedu do povreda.

Ukoliko ste odlučili da svom domu ili poslovnom objektu podarite komfor i sigurnost zatamnjivanje stakala po najpovoljnijim cenama čeka vas u Broutality team-u.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *