tapete za zid broutality 1

Tapete za zid – Deo modernog enterijera

Tapete za zid oduvek su bile atraktivan element na unutrašnjim zidovima. Nekada su se njima oblepljivali svi zidovi domaćinstva, a motivi su se kretali od cvetnih do apstraktnih.

Tapete za zid su se izrađivale od specijalne vrste papira, koji je mogao imati mat ili sjajnu završnicu. Postojale su glatke tapete, ali i one sa specifičnom površinskom strukturom. Reljefna površina je nekada pratila liniju štampanih ukrasa, a nekad se javljala i u formi pliša.

U svakom slučaju, čini se da tapete nikada nisu potpuno nestale iz upotrebe. A, danas su ovi dekorativni papiri za oblaganje zidova nezamenljivi u moderno uređenim domovima. 

Tapete za zid kao izraz ličnog stila

Kada je u pitanju izrada tapeta, kreativnosti nema kraja. Bilo koja ilustracija ili geometrijski oblik može se odštampati na tapeti: floralni motivi, tribali, ekspresionistički prizori, crtani junaci, čak i lične fotografije.

Foto-tapete nikada nisu gubile na popularnosti. Seoski pejzaži ili šumske staze, egzotični predeli i oaze, krasili su zidove mnogih dnevnih soba i bili svojevrsni prozor u svet. 

U savremenom osmišljavanju foto-tapeta, otišlo se korak dalje. One se danas izrađuju po porudžbini, u skladu sa željama klijenta. Na njima se mogu naći omiljeni crtani junaci, muzičke i filmske zvezde, popularni sportisti i druge medijske ličnosti. Takođe, tapete mogu biti kao murali, te nositi i prizore sa turističkih destinacija koje su postale deo nekih lepih uspomena.

Naročit način štampanja omogućava prikaz slike koja izgleda kao 3D, što doprinosi živosti i uverljivosti odštampanog motiva. Tako se u dečijoj sobi može učiniti da se Spajdermen penje na ormar ili da miš Džeri izviruje iza kreveta. Ovakve ilustracije deluju veoma stimulativno na dečiju imaginaciju i inteligenciju, pa osim estetskog, imaju i kognitivni karakter. 

Kako odabrati tapete za zid?

Odabir motiva i boje tapete zavisi od vrste i namene prostorije u kojoj će se ona lepiti. Zbog toga treba dobro promisliti koja bi se šara ili slika najbolje uklopila u dati ambijent. Ako u jednom domu živi više generacija, preporučuje se dogovor oko odabira tapeta.

Tako, recimo, za dnevni boravak neće biti izabrana ista vrsta tapete kao za dečiju sobu, a za roditeljsku spavaću sobu sigurno neće biti odabran neki kuhinjski motiv.

tapete za zid broutality 4

Tinejdžeri obično imaju posebne zahteve za uređenje svoje sobe. Zarad mira u kući, najpametnije je odluku o uređenju doneti u dogovoru sa njima i sa uvažavanjem njihovih želja. Naravno, ako se one ne kose sa pravilima kuće, vaspitnim načelima i dobrim ukusom. 

Foto-tapete su odličan izbor za one koji vole da maksimalno individualizuju svoj prostor. Fotografije iz lične arhive: sa putovanja, porodičnih okupljanja ili venčanja, sjajan su način da oplemenite bilo koji kutak svog životnog prostora.

Tapete za svaku prostoriju

Broutality dizajnerski tim može vam ponuditi širok izbor gotovih motiva, koji se mogu uklopiti u svaki enterijer. Ornamenti, tribali i geometrijski oblici u boji starog zlata oplemeniće svaku modernu trpezariju. Prostorije u kojima se priprema hrana ili koje služe za obedovanje mogu biti ukrašene i slikama koje pobuđuju apetit: fotografije toplog obroka, mirisnog hleba ili svežih kolača. 

tapete za zid broutality 2

Zidovi spavaće sobe treba da deluju umirujuće, te nije preporučljivo birati intenzivne boje i motive koji razbijaju san. Diskretne, meke šare u elegantnoj grafitnosivoj ili rojal-purpurnoj boji zasigurno će doneti mirne snove. 

Budući da dečije sobe, po pravilu, služe za učenje, druženje, igranje i spavanje, tapete na njihovim zidovima moraju biti usaglašene sa njihovom multifunkcionalnošću i uzrastom deteta.

tapete za zid broutality 3

Dobra stvar kod tapeta je što se lako mogu menjati i „rasti“ zajedno sa detetom. Sa dolaskom novog člana porodice, roditelji obično opremaju dečiju sobu nameštajem i dekoracijom koja će pratiti mališana tokom nekoliko prvih godina. Po rođenju, zidovi dečije sobe se najčešće oblažu nežnim sličicama životinja ili nekim neutralnim, pastelnim ilustracijama. 

Kako dete raste, tako se razvijaju i njegova interesovanja. Enterijer sobe se usaglašava sa njima, pa mnoge sobe postaju kraljevske palate, tropske šume, anime, poligon za Spajdermena ili Patrolne šape.

Lepljenje tapeta na zid – Sam svoj majstor

Lepljenje tapeta na zid nikada nije bilo lakše. Uz pomoć posebne smese koja se rastvara u vodi, lako ćete zalepiti tapetu na koji god zid želite. Ukoliko ste se odlučili za foto-tapet, neophodno je pratiti uputstva za uklapanje delova.

U svakom slučaju, pre lepljenja bilo koje tapete, zid se mora dobro očistiti od naslaga prašine i paučine, dok se eventualne pukotine moraju popuniti. Temperatura u prostoriji ne sme prelaziti 20 C°, a ubrzano sušenje grejalicama ili promajom nije preporučljivo zbog oštećenja tapete. 

Broutality za vas može izraditi kompjuterski prikaz putem kojeg ćete videti kako bi vaš dom izgledao sa određenom tapetom. Osim toga, naš tim će vam pomoći da iz bogate galerije motiva odaberete baš onaj koji se najbolje uklapa u vaš enterijer.

Prolećno uređenje kuće svakako će biti potpunije uz atraktivne zidne obloge. Uz naše savete i sugestije za postavljanje tapeta, vaš dom će postati lepše mesto za život. 

4 thoughts on “Tapete za zid – Deo modernog enterijera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *